Vi siger altid, at fodbold skal ses på stadion – og ikke i sofaen. Men hvor findes de fem fede derbies? Her på kontinentet er det hjemsted for nogle af de mest passionerede fans, og de bedste stadions i verden.

Her er vores bud på fem fede derbies:

Beograd

Serbiens hovedstad Beograd, huser to af Balkans største klubber, Røde Stjerne og Partizan Beograd. Opgøret bliver kaldt ‘The Eternal Derby’ Top 5 stadionoplevelser i Europa: The Eternal Derbyog er et af de mest ophedede rivaliseringer i europæisk fodbold. Det bliver blandt andet blevet beskrevet som, et af de mest bitre fodboldopgør i Europa med masser af historie. Stadionoplevelsen er elektrisk, med fans, der affyrer nødblus og synger uafbrudt i 90 minutter. Det er en oplevelse, du aldrig glemmer, og ikke en man finder mange steder i verden.

Dortmund

Hvis du er på udkig efter et usædvanligt stadion, så er Dortmunds Signal Iduna Park er det rette sted for dig. Top 5 stadionoplevelser i Europa: Dortmund og Die Gelbe WandDet er det største stadion i Tyskland med en kapacitet på over 80.000 pladser og er kendt for at have nogle landets mest højlydte og lidenskabelige fans. Stadionet er også unikt, fordi det har en stort stå-areal med plads til 24.000. Det giver fansene en fantastisk udsigt over kampen, uanset hvor de står. Borussia Dortmund er et af Europas mest spændende hold at se på med deres offensive fodbold-ideologi. Og stadionoplevelsen er er uovertruffen, når ‘Die Gelbe Wand’ fyrer op under kedlerne.

Athen

Det antikke Athen bliver rusket godt og grundigt i sine grundvolde, når AEK Athen og Olympiacos mødes i dette derby, kaldes the Athenian DerbyTop 5 stadionoplevelser i Europa: AEK Athen. Det er to af Grækenlands mest succesfulde og populære hold, der tørner sammen i et intenst opgør. Stadionet, det olympiske stadion, er gennemsyret af historie, da det har været vært for de olympiske sommerlege i 2004 samt flere europæsiske cup finaler. Atmosfæren er altid elektrisk, når disse to bitre rivaler mødes, og stadionet er ofte fyldt med larm.

Rom

Alle veje fører til Rom, og det gør fodboldens veje også. I ‘Derby della Capitale’ støder AS Roma og SS LazioFodboldrejse Rom: Stadio Olimpico Derby delle Capitale sammen på Stadio Olimpico med plads for over 72.000 fans. Det er et af de mest hidsige derbys i Europa, hvor begge fanpartier er ivrige efter at overgå hinanden på stadion. Opgøret er et af de mest berømte i Italien, og er altid en imponerende forestilling. Atmosfæren på Stadio Olimpico er elektrisk med den historiske Curva Sud, der altid er fyldt til bristepunktet med tifoer, der går verden rundt. Stadionoplevelsen er en noget, som du aldrig glemmer uanset hvem de spiller mod.

Glasgow

I Glasgow kan man både opleve Rangers F.C. Celtic F.C. Når de spiller mod hinanden er det i det legendariske Old Firm Derby. Top 5 stadionoplevelser i Europa: Old Firm DerbyDet er en af de mest ikoniske rivaliseringer i fodboldens verden. Dels på grund af historien med forholdet til hhv. Nordirland og England, men også de religiøse gnidninger mellem det katolske og protestantiske samfund. Også kendt som ‘The Troubles’ og spiller en betydelig rolle i historien mellem de to klubber. Stadionet, Celtic Park blev indviet i 1892, og har en kapacitet på over 60.000 pladser. Omkring 8 km. derfra ligger Ibrox Stadium fra 1899, der også er et af de største i Europa med en kapacitet på over 50.000 pladser. Stemningen er altid anspændt, og de er begge ofte fyldt med larm og god stemning. På begge stadions gælder det, at du få en oplevelse, du sent vil glemme.

Stadionoplevelser starter ved pre-match

Husk, at selv de vildeste stadionoplevelser, starter udenfor stadion med de andre fans. Kom ud og oplev byen, området og optakten til kampen. Det er alt sammen en del af oplevelsen på stadion. Og når du endelig sætter dig på din plads på stadion, har du minder med hjem for livet, uanset hvilken af disse top 5 stadionoplevelser i Europa, du tager afsted til.