Lyden af Torden fik sit farvel i tågen i Mantova

Rejsereportage fra Kenneth Hansen’s tur til Italien i januar 2024.

Fire dage i Italien i slutningen af januar efter en kold og våd vinter i Danmark. Det kan umuligt slå fejl. Og det gjorde det bestemt heller ikke. Tværtimod blev rygsækken fyldt med lokale, finurlige indtryk, ligesom nye byer og stadioner blev krydset af i Mantova, Como og Genoa.

Efter en kort mellemlanding i Frankfurt, dukkede landingsbanen i Malpensa op i horisonten torsdag formiddag. En kort køretur med shuttlebus sikrede mig adgang til min lejede Seat Arona og første stop på turen var kun 40 minutters kørsel væk. Hjemmefra havde jeg sat en aftale op med Oliver Abildgaard, der i sommer skiftede Verona og bunden af Serie A ud med en tilværelse i storsatsende Como 1907, der vil være en faktor i italiensk fodbold inden for en overskuelige årrække. Heldigvis er projektet stadig i sin spæde start, så trods nye faciliteter og en nyanlagt træningsbane kan man fortsat ane gravemaskiner og byggerod på og omkring det nye anlæg en halv times kørsel fra Como centrum. Mens Oliver klædte om, fik jeg både hilst på Cesc Fabregas og drøftet et par ord med Dennis Wise, der også er engageret i klubben.

Den danske midtbanespiller blev i sommer tiltalt af de store armbevægelser, og i løbet af de dage jeg tilbragte i Italien nåede Como da også at hente fire-fem nye spillere fra hidtil uset høje hylder. De vil i Serie A – hurtigst muligt. De ambitioner led dog et kortvarigt knæk denne lørdag eftermiddag, da hjemmekampen på skønne Stadio Sinigaglia blev tabt med 0-2 til Ascoli. Begge scoringer kom meget sigende efter dødbolde, i hvad der må betegnes som en rodet og urytmisk kamp med mange stop og frispark. Det tog dog intet fra selve oplevelsen. Stadio Sinigaglig er et særsyn i moderne fodbold med slidte betontribuner, maleboder til børnene og små plexiglasruder der afskærmer bænkene fra tilskuerne. Lokationen ud til Como-søen er én af de mest eksklusive af slagsen, og Ascoli-keeper Emiliano Viviano sparkede sine målspark så højt, at de nær havde ramt de vandflyvere, der prydede himlen over den nuværende Serie B-arena.

blank

blank

blank

I kampprogrammet var der en dobbeltside med klubbens nye, unge håb, Fabio Rispoli, på bare 17 år. Få uger før kampen med Ascoli havde han debuteret på førsteholdet. I trøjenummer 32, for at ære sin onkel, Giuseppe, der også havde optrådt i Comos farver et par årtier tidligere. Sådanne historier er der heldigvis stadig plads til i fodbolden anno 2024.

Fem timer efter slutfløjt i Como ventede en ny kamp i Milano, og efter en hurtig indkvartering på mit værelse gik turen fluks videre til mægtige San Siro. En aftenkamp på San Siro er altid en oplevelse, og modsat mit seneste besøg i 2022 var kampen ikke pålagt en masse corona restriktioner, så 80.018 tilskuere så til, da det endte 2-2 mod Bologna.

blank

blank

Ud over fornøjelsen af at opleve Rafael Leao live, huskes kampen særligt for sine mange brændte straffespark, danskerduellen mellem Simon Kjær og Victor Kristiansen og den stærke hilsen til Milan-keeper Mike Maignan i det 16. minut (hans trøjenummer). Her blev stadionlyset slukket og alle bedt om at tænde lommelygten på deres telefon. Maignan var i spillerunden forinden blevet udsat for racistiske tilråb i Udine, og i det dunkle skær dukkede dette budskab op på storskærmen over San Siro: “Mørke kan ikke uddrive mørke; det kan kun lyset. Had kan ikke uddrive had; det kan kun kærlighed.” Fra én der selv har et Martin Luther King-citat tatoveret på låret, fik det hårene til at rejse sig. Et smuk, gennemtænkt og veleksekveret budskab.

Alt i alt var timerne på San Siro en oplevelse i særklasse. Fire mål, pyro og flotte koreografier fra curva’en og gåturen derfra gennem en underholdt, og lidt skuffet, folkemængde, mens boderne så småt lukkede i og solgte den sidste velduftende sandwich eller et tørklæde i de velkendte røde og sorte farver.

Hvis du vil opleve magiske San Siro og AC Milan på hjemmebane, kan du læse meget mere om fodboldrejser til Milano her.

For at bryde kronologien, skruer vi lige tiden tilbage til fredag og turens reelle højdepunkt – eller måske rettere turens mest unikke oplevelse. Efter en snak med Morten Frendrup på det ældgamle træningsanlæg i Genoa, blev GPS’en indstillet til et relativt ukendt adresse for mig: Mantova i regionen Lombardiet med små 50.000 indbyggere. Ud på aftenen skulle byens hold spille Serie C mod Giana Erminio – og det skulle jeg selvfølgelig overvære. På bilturen fra Genoa til Mantova oplevede jeg et skift i vejret og den såkaldte La Nebbia begyndte at vise sit tågede ansigt, da den gamle middelalderby nærmede sig. Tågen havde, som billederne nedenfor antyder, heller ikke lagt sig, da opgøret fra Serie C blev skudt i gang. Faktisk var tågen så tæt, at man kun kunne se den tribune man selv befandt sig på, og da spillet i anden halvleg foregik længst væk fra der jeg havde placeret mig, missede jeg sågar målet til 2-0 og kun klapsalverne fra de fremmødte fans bag det ene mål afslørede, at kampens anden scoring havde fundet sted. En skør og bizar oplevelse, jeg vil huske i årevis. Og dem var der flere af.

blank

blank

Et par sæder foran mig fandt sad én af de mest passionerede gæster på stadion. Alene i første halvleg lavede han den klassiske, velkendte italienske gestikulation med det vippende håndled en 40-50 gange. Og det til trods for at hjemmeholdet altså var planmæssigt foran. Jeg noterede mig også hvor velforberedte lokalbefolkningen var på det våde vejr, idet stort set alle havde medbragt en siddepude til de fugtige sæder. Før kampen blev den tidligere italienske EM-helt, Luigi Riva, hyldet. Riva, med tilnavnet “Lyden af Torden”, var gået bort i en alder af 79 et par dage forinden, og han var en gennemgående figur på hele rejsen rundt i Italien.

På gåturen tilbage til bilen faldt jeg over dette skønne monument, hvor fortiden helte i Mantova blev hyldet på flotteste vis. Gad vide om de spillede flottere fodbold end det, man selv var vidne til den fredag aften? Men oplevelsen. Den var til topkarakter, og mobiltribunen med de stejle afsnit bag det ene mål sørgede for en fredagsfest uden lige med sang, trommer og kanonslag, der gav minder om “Lyden af Torden”…

blank

Turens sidste stop foregik i middagssolen på magiske Stadio Luigi Ferraris i Genoa. Hjemsted for både Sampdoria og Støvlelandets ældste klub, Genoa. Og til dette Serie A-møde mod Lecce var det gamle, men charmerende stadion, klædt i røde og blå farver.

blank

blank

Luigi Ferraris har længe været et sted, jeg gerne ville besøge. Og det skuffede på ingen måde. Morten Frendrup, der selv havde karantæne til opgøret, havde sørget for gode pladser tæt på den velholdte grønsvær, med frit udsyn til den ene endetribune, hvor sang, flag og røgbomber i holdets farver prydede minutter op til kampstart.

blank

Derudover ødelagde det bestemt ikke oplevelsen, at kampen var sat til at starte kl. 12.30. For omend jeg holder utrolig meget af aftenkampene i skæret fra lysmasterne, så kan en middagskamp i høj solskin ved gud også noget. Især for en bleg dansker i slutningen af januar, der ikke har fået et strejf UV i månedsvis. Det ødelagde heller ikke oplevelsen, at hjemmeholdet i anden halvleg vendte 0-1 til en sejr på 2-1. Jeg bryder mig ikke om at forlade et nyt stadion uden at have set og hørt hjemmeholdet score, og de to mål af Mateo Retegui og Caleb Ekuban fik da også graderne til at stige betydeligt på Luigi Ferraris.

Jeg kan på det varmeste anbefale en fodboldtur til Italien, og mens opgøret fra San Siro med afstand var eksponent for det bedste fodbold, vil tågekampen i Mantova fredag aften være den største – og mest unikke – fodboldoplevelse jeg tager med mig fra den forlængede weekend i Støvlelandet.

Læs mere om vores fodboldrejser til skønne Italia her.

Ciao!

Fakta

Fredag d. 26. januar, kl. 20.45 – Serie C, gruppe A:
Mantova 2-0 Giana Erminio (1-0)
Målscorer: Antonio Fiori, Davis Mensah
Tilskuere: 3.766

Lørdag d. 27. januar, kl. 14.00 – Serie B:
Como 0-2 Ascoli (0-0)
Målscorer: Pedro Mendes, Tommaso Cassandro (selvmål)
Tilskuere: 5.127

Lørdag d. 27. januar, kl. 20.45 – Serie A:
AC Milan 2-2 Bologna (1-1)
Målscorer: Joshua Zirkzee, Ruben Loftus Cheek, Ruben Loftus Cheek, Riccardo Orsolini
Tilskuere: 80.018

Søndag d. 28. januar, kl. 12.30 – Serie A:
Genoa 2-1 Lecce (0-1)
Målscorer: Nikola Krstovic, Mateo Retegui, Caleb Ekuban
Tilskuere: 32.152

Vil du skrive en reportage om din fodboldrejse?

Tak til Kenneth for det flotte skriv om turen til det nordlige Italien og de fede billeder. Hvis du har været på fodboldrejse og gerne vil skrive om det, og inspirere andre fodboldfans, så lægger vi meget gerne platform til det her på bloggen. Kontakt os via vores sociale medier, hvis det lyder som noget for dig.