fbpx
Fodboldrejser til Athen2023-11-28T22:52:46+01:00

Fodbold i Athen

Grækenlands hovedstad Athen er kendt som ”civilisations vugge”, og er en by der skal opleves, da man i Athen kan finde alt hvad hjertet begærer. Her findes både byliv, strand, natur, historie, kultur og et natteliv der aldrig sover.

Man kan ikke nævne Athen uden at nævne Akropolis, hvilket er et must see i Athen. Fra klippen har man en smuk panoramaudsigt over hele byen, mens der også findes en række andre templer. For foden af Akropolis findes bydelen Plaka, som er byens ældste og smukkeste bydel med små gader, hvor man finder masser af caféer, butikker og tavernaer.

Der er i Athen også rig mulighed for at shoppe. En tur på Ermou, Athens svar på strøget, byder på gode shopping muligheder, og for enden af gaden ligger det græske Parlament, hvor man kan se de græske garder stå vagt.

Derudover kan en tur til Panathinaiko Stadion, som er et stadion fra oldtiden og moderniseret til de olympiske lege i 1896, også varmt anbefales. Stadionet dannede rammen for finalen i europæisk basket i 1968 mellem AEK Athen – Slavia Prag, hvor 80.000 tilskuere satte rekorden for det højeste tilskuertal nogensinde til en basketkamp.

Vores fodboldrejser til Athen

  • Fodboldrejser til Athen

    Oplev den vilde græske fodboldkultur, og besøg AEK Athen på Agia Sophia Stadium. De er verdensmestre i pyroteknik dernede, og det er de glade for. Stemningen er altid voldsom, især når Athen klubberne møder hinanden indbyrdes til de vilde derbys. Det er crazy!

Fodboldhovedstaden Athen

Athen er også Grækenlands hovedstad hvad angår fodbold. Athen er en delt by hvad angår fodbold, hvor landets tre største klubber hører hjemme. AEK og Panathinaikos er fra det centrale Athen, mens Olympiakos holder til i havnen Piræus. Det giver mulighed for at se nogle virkelig fede derbies. Ud over de tre klubber har Athen et hav af mindre klubber på små intime stadions, hvor man kan få en meget anderledes oplevelse end hos de store klubber. Grundet mange uroligheder og vold blandt tilskuere har der siden 00erne desværre ikke været udebanefans til de store kampe, men hjemmeholdets fans sørger alligevel for en voldsom stemning.

Det bliver i hvert aldrig kedelig, at tage med på én af vores fodboldrejser til Athen, da der altid er lagt op til, nogle fodboldoplevelser af de helt store.

Fodboldklubber i Athen

I Grækenland er det logoet på trøjen, som man elsker, og derfor kan man også opleve en fanatisk stemning til både basketball, håndbold, volleyball eller sågar vandpolo. Det kan derfor ikke udelukkes, at vi skal ind og se en basketballkamp.

AEK Athen

AEK Athen, eller blot AEK som klubben hedder på græsk, er en græsk klub, der blev grundlagt i 1924 af grækere fra Konstantinopel (Istanbul), der flygtede i kølvandet på den græsk-tyrkiske krig.

På banen har klubben altid været blandt de tre store i landet, med 12 mesterskaber og 15 pokaltitler, og derudover var klubben det første græske hold, der kvalificerede sig til Champions League.

Klubben har på vanlig græsk vis haft nogle mildt sagt turbulente år, siden klubben rev sit stadion ned i 2003, hvilket var starten på en nedtur, der kulminerede med konkurs og dermed klubbens første nedrykning fra den bedste række i 2013. Klubben kom dog hurtigt tilbage med to direkte oprykninger, og i 15/16 sæsonen var klubben tilbage i den bedste række og vandt endda pokalen i samme sæson. Sidenhen har klubben vundet mesterskabet i 17/18, og fra sæsonen 21/22 flytter man ind på sit nye stadion Agia Sofia.

Som optakt til kampen, vil vi tage ud til AEKs nye stadion. Området er et rigtig AEK-område med fan graffiti, boder og hvor alle tavernaer, cafeer og barer er pyntet i klubbens farver. Her vil vi varme op inden kampen med øl og mad, inden turen går til det Olympiske Stadion.

Stemningen til et derby imod rivalerne fra Olympiakos og Panathinaikos er noget for sig selv. Generelt er fankulturen i Grækenland et kapitel for sig selv – det kan ikke beskrives, men skal opleves!

 

Fodboldrejser til Athen: AEK Athen station

PAO Panathinaikos

Klubben er stiftet i 1908 og er den ældste af de tre store klubber i byen. Panathinaikos betyder ”Pan-Athensk Sportsklub” og klubbens stadion Leoforos Alexandras, ligger i centrum af Athen og er vel nok et af de mest legendariske stadions på Balkan. Vi vil arrangere en rundtur på Leoforos, så der bliver mulighed for at se dette gamle og historiske stadion.

Panathinaikos har vundet 20 græske mesterskaber og 18 pokaltitler, mens klubben som den eneste i Grækenland har spillet en europæisk finale tilbage i 1971. Klubben har dog været i krise i de sidste 10 år, med skiftende ejere, uoverensstemmelser mellem fansene og præsidenten, samt flytninger frem og tilbage mellem Leoforos og Det Olympiske Stadion.

Klubbens hardcore fans hedder GATE 13, og er kendt i hele verden, som nogle af de mest stemningsskabende. De seneste år har de dog sig til primært basketball, da de i flere omgange har haft kontroverser med præsidenten for fodboldklubben

´PAO Panathinaikos stadion på en af vores fodboldrejser til Athen

Olympiakos

Olympiakos blev stiftet i 1925 og er havnebyen Piræus’ hold. Klubben er historisk set den største klub i landet med 44 mesterskaber og 27 pokaltitler. Det er også den klub i landet med flest fans, grundet den store succes fra midten af 90erne til nu, hvor klubben har vundet 19 mesterskaber siden 1997.

Klubben spiller sine hjemmekampe på Georgios Karaiskakis, som ligger i Piræus. Stadionet blev bygget op til OL i 2004 og er det eneste moderne fodboldstadion i Athen. Tager man en tur til Piræus, er man ikke i tvivl om hvilken klub, som folk holder med i området, da man overalt vil se Olympiakos graffiti. Der er plads til 33.000 på stadion, og klubben har i snit omkring 25.000 til kampene, så der er altid garanti for en god stemning.

Olympiakos

Panionios

Klubben er en af de ældste og mest historiske klubber i Grækenland, og den blev stiftet helt tilbage i 1890 i Smyrna (Izmir), hvor klubben også havde sit eget stadion. Efter den græsk-tyrkiske krig flyttede klubben til Athen-bydelen Nea Smyrni. Klubben har for det meste været en del af den bedste række i Grækenland, og har også vundet 2 pokaltitler.

Hjemmebanen er et klassisk gammelt græsk stadion med plads til 11.000 tilskuere – det er dog sjælendt, at klubben har udsolgt. Panionios har en mindre men loyal fanbase, og deres hardcore fans er kendt under navnet ”Panthers”.

Panionios

Atromitos

Klubben hører til i bydelen Peristeri og blev stiftet tilbage i 1923. Klubben har haft en pæn succes de sidste 15 år, hvor man har kvalificeret sig til Europa og været i to pokalfinaler. Klubben har en lille fanskare og klubbens hardcore fans er kendt under navnet ”Fentagin”. Atromitos har sit eget stadion i bydelen Peristeri, det er et lille intimt stadion med plads til 10.500. Klubbens største rivaler er Aigaleo. Desuden har klubben et dansk islæt, da den tidligere Vejle-spiller Azer Buzuladzic spiller for Atromitos.

Atromitos stadion

Apollon Smyrnis

Apollon Smyrnis er ligesom Panionios stiftet helt tilbage i 1891 i Smyrna (Izmir), men måtte også flytte til Athen efter den græsk-tyrkiske krig. Klubben har siden dengang haft en – venskabelig – rivalisering med Panionios, da begge klubber stammer fra Smyrna. Klubben har de sidste 10 år været en elevatorklub mellem Grækenlands to bedste rækker.

Klubben holder til på Georgios Kamaras stadion, der blot ligger få kilometer fra AEKs nye stadion. Stadionet er intimt med plads til 14.000 tilskuere, og blev brugt af Olympiakos i Champions League i starten af 00erne, mens AEK har også flere gange brugt stadion, da det ligger tæt på deres gamle og kommende hjemmebane. Apollon Smyrnis har selv en meget begrænset fanskare, så der er ikke så mange tilskuere til hjemmekampene.

Apollon Smyrnis stadion

Proodeftiki

Ionikos’ rivaler fra Proodeftiki blev stiftet i 1927, og spiller ligesom Ionikos og Aigaleo i den 3. bedste række. Klubbens stadion er det kommunale stadion i bydelen Nikaia, og ligger blot et par kilometer fra Ionikos’ hjemmebane. Klubben havde flere sæsoner i den bedste række i 90erne og 00erne.

Proodeftiki stadion

Kallithea

Kallithea blev stiftet i 1966 og havde ligesom de andre små Athen-klubber størst succes i 00erne. Klubben er dog mest kendt for sit stadion El Paso, hvor den nordlige tribune er placeret under en klippe.

Kallithea stadion

Aigaleo

Klubben blev stiftet i 1946 og havde stor succes i 90erne og 00erne, som kulminerede i et gruppespil i UEFA Cuppen i 2004/05. I dag holder klubben til i de mindre rækker. Klubben har sit eget stadion, Stavros Mavrothalassitis stadion, med plads til 8.000. Klubbens største rival er Atromitos.

Aigaleo stadion

Ionikos

Klubben er stiftet i 1965 og er fra arbejderkvarteret Nikaia, hvilket ligger tæt på Piræus. Klubben havde stor succes i 90erne og 00erne, hvor man var en fast del af den bedste række. Ionikos spiller sine kampe på Neapoli stadion med plads til 6.000 tilskuere, og deres største rivaler er Proodeftiki (The derby of Nikaia).

Ionikos stadion

Vores fodboldrejser til Athen inkluderer (som minimum) altid

  • Billet til én eller flere kampe i Athen.

  • Overnatninger på 3-4 stjernede hoteller

  • Morgenbuffet på hotel (tilkøb)

  • Groundhoppingtours guide på hele turen (kun på grupperejser)

Fly er ikke inkluderet

Vores fodboldrejser til Athen er altid uden fly. Med alle de forskellige flyselskaber og flyafgange, der flyver til og fra Athen, er det vores erfaring at det er bedst, at man selv booker. Det giver en større frihed til den enkelte, og på den måde bestemmer man også selv, om hvornår man ankommer og tager afsted igen, samt hvor man tager afsted fra og rejser hen efterfølgende.

Titel

Go to Top