Fodboldrejser til Tjekkiet

Tjekkiet og tjekkisk fodbold er nok ikke det der får de fleste klokker til at ringe. Mange har nok rejst til Prag på storbyweekender, for at nyde hovedstadens mad, drikke og kultur, som for os danskere er i den gode ende rent prismæssigt. Tjekkiet var en del af Tjekkoslovakiet, og blev selvstændigt tilbage i 1993. Landsholdet har nydt pæn succes, trods landets størrelse – sølv med EM i 1996, og en semifinaleplads ved EM i 2004. Tjekkiet har faktisk deltaget i samtlige EM slutrunder siden 1996. Tjekkiets landshold har nydt godt af spillere, hovedsageligt fra hovedstadsklubberne Sparta og Slavia Prag, men også klubber som Viktoria Plzen, Sigma Olomuc, Slovacko og Jablonec har gjort det godt både national og internationalt de sidste mange år. Spillere som Pavel Nedved, Petr Cech, Tomas Rosicky, Milan Baros, Karel Poborsky og Vladimir Smicer er alle spillere som er slået igennem i den hjemlige liga, for derefter at dominere i udenlandske storklubber efterfølgende.

Fodboldklubber i resten af Tjekkiet

Viktoria Plzen

Viktoria Plzen er en klub fra Tjekkiets fjerdestørste by, og vel nok den mest succesfulde klub i landet, hvis man ser bort fra de to hovedstadsklubber, Sparta og Slavia Prag. Plzen ligger i det vestlige Tjekkiet, ca. 50 km fra grænsen til nabolandet Tyskland. Udover fodboldklubben er byen mest kendt for – du gættede rigtigt – pilsner. Alene den grund er vel nok til at man besøge byen, både for at smage på den lokale øl, men også se fodboldklubben. Klubben vandt sit første mesterskab i 2011, hvor man samtidig fejrede sit 100 års jubilæum. Siden da er det blevet til hele 5 mesterskaber, så de har bestemt været dominerende i Tjekkiet de seneste årti. Klubben spiller deres hjemmekampe på Doosan Arena, med plads til knap 12.000 tilskuere. Det relativt lille og intime stadion, betyder også at der ofte er godt fuldt på tribunerne, når Viktoria Plzen går på banen i den Tjekkiske liga, og når de spiller Europæisk fodbold.

Sigma Olomuc

Sigma Olomouc kommer fra byen Olomouc som er en af de største byer i det østlige Tjekkiet, tæt på grænsen til Polen. Klubben i de blå-hvide farver blev stiftet tilbage i 1919, og fejrede dermed deres 100 års jubilæum få år tilbage. Klubbens eneste trofæer siden oprettelsen af den tjekkiske liga i 1993 er pokalturneringen, som de vandt tilbage i 2012, efter at havde tabt finalen året forinden. De har også vundet den næstbedste række i Tjekkiet to gange, da de var nede og vende i både 2014-2015 sæsonen og 2016-2017 sæsonen. Deres seneste europæiske kampagne sluttede med et samlet nederlag til Europe League specialisterne fra Sevilla, hvor man tabte samlet 0-4 i playoff runden til Europa League gruppespillet. De spiller deres kampe på Andruv Stadion, som med deres stejle (og høje) endetribune bag det ene mål, gør det specielt.

Slovacko

FC Slovacko kommer fra den lille by Uherske Hradiste, tæt på den Slovakiske grænse. Klubben blev stiftet tilbage i 1927, og kan dermed snart fejre sit 100 års jubilæum. Den timing er god, da klubben har været på en opadgående kurve de sidste 10 års tid, hvor det er blevet til et par placeringer i subtoppen af ligaen, samt en pokaltitel i 2022. Det har samtidig betydet at klubben deltog i deres første europæiske gruppespil i efteråret 2022, hvor de dog endte sidst med 5 point i gruppen, hvor modstandere som Partizan Beograd, FC Köln og Nice kom forbi. De spiller deres hjemmekampe på det mundrette Mestsky fotbalovy stadion Miroslava Valenty, med plads til lidt over 8.000 tilskuere.

Jablonec

Jablonec kommer fra den nordtjekkiske by Jablonec nad Nisou, og har spillet i den bedste tjekkiske række siden 1994. De har i mange år været et subtophold i Tjekkiet, hvilket en enkelt sølvmedalje, en håndfuld bronzemedaljer og intet mindre end 8 pokalfinaledeltagelser siden 1993 vidner om. Grundet den store succes i pokalturneringen har Jablonec også spillet en del europæiske kampe. Det var dog først i efteråret 2021 at klubben endelig kom hele vejen til gruppespillet, nemlig i Conference League, hvor man endte nummer 3 i gruppen, som blandt andet indeholdt Randers FC, som man formåede at spille 2-2 med begge gange. De har et lille intimt stadion, Stadion Strelnice, med plads til ca. 6.000 tilskuere. Udover Jablonec spiller ungdomslandsholdende i Tjekkiet også nogen gange på det stadion.

Typisk program for vores fodboldrejser til Tjekkiet ser sådan ud

Vi mødes på hotellet, hvor man bliver briefet om hele turen. Herefter går vi ud og spiser på en restaurant eller lignende. Programmet vil være fyldt med fodboldviden, hvor man får baggrundsviden om klubben, historien og lokalområdet. Fortalt af én af vores guider, eller en med indgående kendskab til klubben(erne).

Fodboldrejser til Tjekkiet for at se tjekkisk fodbold

Vores fodboldrejser til Tjekkiet er altid uden fly. Med alle de forskellige flyselskaber og flyafgange, der flyver til og fra Prag, er det vores erfaring at det er bedst, at man selv booker. Det giver en større frihed til den enkelte, og på den måde bestemmer man også selv, om hvornår man ankommer og tager afsted igen.

Prisen for en fodboldrejse inkluderer (som minimum) altid

  • Fodboldbilletter i til kampe i Prag og/eller andre byer i Tjekkiet.

  • Overnatninger på 3-4 stjernede hoteller, centralt placeret i byerne vi besøger.

  • Morgenbuffet på hotellet

  • Groundhoppingtours guide på hele turen

Guide på turen

Vores guider er typisk én eller i dette tilfælde på denne fodboldrejse til Tjekkiet, en der kender klubben, landet eller bare har erfaringen fra utallige rejser på fodboldstadions rundt omkring i verden. Nogen der kan dele ud af sin viden, passion og glæde ved fodbolden. Guider(ne) sørger også for, at alle kan nyde den fulde oplevelse, introducere de små perler i lokalområdet og øse ud af en stor portion lokalkendskab. Så turistfælderne bliver undgået. Med andre ord får man den ægte lokal-fan-oplevelse, og er garanteret for en fantastisk fodboldrejse til Tjekkiet.

Fodbold er for os nemlig meget mere end 22 spillere på banen, og det er dét, vi ønsker at give videre til vores rejsende. Se alle vores fodboldrejser her.