Reportage fra Daniel Hvalsø Carlsens tur til Porto i januar 2024

Regnvejr og fodbold i Porto

Er det bare mig, eller regner det ikke ofte, når man ser sammendrag fra CL-bold i Porto?

Nå, men jeg tog på en lille tur til Porto i januar for at opleve Estádio do Dragão + det løse. Det blev til i alt tre kampe på forskellige niveauer. 

FC Porto leverede den helt store stemning. Hyggen blev sikret på steder, jeg aldrig ville have oplevet, hvis ikke jeg var totalt bidt af groundhopping.

En billig taxatur til Trofa direkte fra lufthavnen

⚽️ Trofense 0-1 Fafe 🇵🇹

Estádio do CD Trofense

Liga 3

🎟 5 euro

2024 blev skudt i gang med et vådt opgør i den portugisiske Liga 3.

Clube Desportivo do Trofense har hjemme i Trofa 20 kilometer nord for Porto. Heldigvis er det ikke så dyrt at køre taxa som i Danmark. Faktisk langt fra. Direkte fra flyet med minimal bagage og ud i en Uber. Sådan skal det være.

De store mængder regn nåede at give bange anelser for en eventuel aflysning af kampen. Bolden hoppede i hvert fald næsten ikke under opvarmningen. Dommerne varmede dog ufortrødent op og fløjtede til al held opgøret i gang. 

Der blev gået til stålet på det våde græs – og de små fangrupper gav den også fint gas. Hjemmeholdet brændte straffe, tabte siden og måtte efterhånden kigge bekymret mod en mulig nedrykning.

Faktisk har Trofense tidligere været på besøg i den bedste række i Portugal. Det kunne man som sådan godt se på stadions størrelse.

Portugal var mit fodboldland nummer 17 i samlingen. Således stadig et godt stykke vej fra det langsigtede mål om at se fodbold i alle lande i Europa. Men rejsen dertil er bestemt også interessant. Det er ikke målet i sig selv – det er vejen derhen …

Jeg nåede ikke at se meget af byen Trofa. Til det regnede det simpelthen for meget. Efter kampen var det direkte ud i endnu en Uber, som kørte mig ind til mit hotel i Porto – i gåafstand fra store Estádio do Dragão.

Sekunda-bold i en tilsyneladende farlig del af Porto

Salgueiros 2-0 Gondomar

Complexo Desportivo de Campanhã

🏆 Campeonato de Portugal, Série B

 🎟 7 euro

Søndage er som skabt til sekunda-bold – også i Portugal. Jeg besøgte endnu et hold, hvor de bedste stunder ligger mange år tilbage i tiden. 

Salgueiros spillede engang i Portugals bedste række. Ja, faktisk fik selveste Zinedine Zidane europæisk debut for Cannes mod netop holdet fra en af Portos forstæder. 

Siden de glade dage i 90’erne er det gået rimelig stejlt ned ad bakke. Man har endda fået sit eget stadion revet ned til fordel for en metrostation. Nu låner man så dette anlæg af kommunen. Med kunstgræs som underlag. Meget må man stå model til.

Stadion ligger endda i en belastet del af Porto, hvor man skal passe på med at færdes efter mørkets frembrud. Sådan blev jeg belært af lokale fans – uden dog selv at opleve noget, som fik angstens sved frem på panden. 

Der er i dag lang vej op til derby-opgør mod ærkerivalerne fra Boavista. Men trods den megen modgang har man stadig en hård kerne af fans. Desværre bliver en del hjemme, når regnen falder fra oven. Hvilket den stadig gjorde denne søndag eftermiddag.

Og hvor ved jeg mon så alt dette fra?

Nej, det er ikke via egen research. En mangeårig fan på stadion gav en øl og fortalte siden vidt og bredt om Salgueiros i dag og i gamle dage. Rigtig hyggeligt besøg. Som han sagde – ‘Jeg støtter mit hold uanset hvad. Niveauet er ligegyldigt.’

FC Porto som rosinen i pølseenden

⚽️ FC Porto 2-0 Braga 🇵🇹

Estádio do Dragão

Primeira Liga

🎟 20 euro

Så blev det søndag aften. Det regnede stadig – og der var endda skruet op for bruseren. Derfor var det heldigt, at jeg kunne søge længere op på endetribunen, da regnen stod ubehageligt ind på mit sæde.

FC Porto er absolut en gigant i europæisk fodbold. De største rivaler på hjemmefronten er Benfica og Sporting – begge fra hovedstaden Lissabon. Men rige Braga kan skam også bide fra sig – bare ikke ved denne lejlighed, hvor FC Porto kørte en sikker 2-0-sejr hjem.

Estadio do Dragão blev bygget op til EM i 2004. Det gør vel stadig ondt i portugisiske hjerter, at man tabte finalen til de græske mestre i defensiv fodbold. I FC Porto kunne de så trøste sig med, at man lige havde vundet Champions League med en vis José Mourinho som træner.

Fans af FC Porto findes der mange af, og de sætter en stemning, der ikke er til at tage fejl af. Selvom stadion kan rumme 50.000 tilskuere, er der sjældent mange ledige pladser.

FC Porto er en fast del af Champions League. Derfor spilles der ofte særdeles vigtige opgør her på græsset. Pre match før kampene er et spændende virvar af boder i området og nøje indstuderede slagsange op til kick off.

Man finder frem til stadion i en labyrint af afkørsler og ramper fra motorveje. Men så er det jo også noget lettere at få bilerne til og fra. Dragão er en gigantisk betonklods bygget til at servere fodbold for de helt store masser.

Kan Porto så anbefales til groundhopping?

Ja, Porto kan (også) anbefales til en solid omgang groundhopping. Der er mange hold at tage af – og på alle niveauer. Man får også en smuk og farverig by at bevæge sig rundt i.

Jeg vil rigtig gerne opleve byen i lidt heldigere vejr, end jeg blev budt på. Den ene gang, hvor solen tittede frem ved Douro-floden, stod det i hvert fald klart, hvorfor masser af turister kan lokkes til Porto frem for Lissabon. 

Hvad er Porto ellers kendt for? Portvin, vil mange nok sige. Den må jeg have til gode at smage på. Til gengæld fik jeg da skyllet nogle pilsnere af mærket Super Bock ned. Dem kunne man købe til særdeles billige penge på en FC Porto-bar tæt på stadion.

Jeg vil anbefale, at man om muligt finder et sted at bo i nærheden af de stadions, man besøger. På den måde kan man tage den med fred og ro – og lade andre om at søge mod transportmidler efter slutfløjt. Området affolkes efterhånden, så man kan lade de mange indtryk sætte sig. 

Der er godt med direkte fly fra København til Porto – især billigt udenfor højsæson. Selvom temperaturen faktisk var helt oppe at ramme 16 grader midt i januar, fik jeg desværre ikke et tiltrængt skud D-vitamin i kroppen. 

Sådan er det, når man rejser om vinteren. Man kan aldrig helt vide. Til gengæld trillede bolden i Portugal en tid på året, hvor der kun er forkølede træningskampe at komme efter i Danmark – hvis man da er heldig.