Fodboldrejser til Serbien

Fodbold i Serbien

Serbien er måske ikke det land du først kommer i tanke om, når vi siger fodboldrejser. Men fortvivl ikke – Balkanlandet har en fodboldhistorie mange andre lande vil være misundelige på. Den gamle Jugoslavien stat havde mange spillere med på deres landshold, som var et dominerede hold op igennem efterkrigstiden. De suverænt to største klubber i landet er Røde Stjerne, eller Crvena Zvezda som de også hedder, og Partizan – begge klubber kommer fra landets hovedstad Beograd. De to klubber har delt alle mesterskaber imellem sig siden 2007, og har tilsammen mere end 50 mesterskaber i landets bedste række.

En dyster fortid

I dag er Serbien et velfungerende land, og der er mange idylliske områder i hovedstaden Beograd og byerne Novi Sad og Nis, hvor brostensgader, parker og bohemekvartere fylder byerne ud. Sådan har det dog ikke altid været – så sent som i foråret 1999 blev landet bombet af Nato-tropper under Kosovo-krigen, hvor især Beograd blev hårdt ramt. Mange mennesker døde og bygninger blev ødelagt. Synet af bombardementerne er stadig synlige den dag i dag, hvor man kan se spor fra krigen rundt omkring på bygningerne.

Groundhopping i Serbien

På vores Groundhopping rejser til Serbien er vi som oftes afsted i 3-4 dage, og når at se 2-4 kampe i den bedste Serbiske række. Kampene ligger som oftest om aftenen, hvilket betyder at vi har rig mulighed for at nyde stemningen og atmosfæren i byerne i løbet af dagene. Overalt i byerne vil man også finde en masse fantastiske fodbold-relaterede graffiti pieces, især dedikeret til de to store Beograd klubber, Crvena Zvezda og Partizan.

Vores guider har besøgt Serbien flere gange, og vil vise dig det bedste af det bedste, og udover at se diverse kulturinstitutioner i byen, vil der også være mulighed for at besøge de gamle historiske stadions, fodboldmuseer, krigsmuseer osv.

Fodboldklubber i resten af Serbien

FK Vojvodina

Vojvodina er en klub stiftet i 1914, og hører hjemme i Serbiens næststørste by Novi Sad. Klubben er en af mest populære klubber i Serbien, og den mest succesfulde klub i landet, hvis man ser bort fra de to store Crvena Zvezda og Partizan. Ligesom mange andre klubber på Balkan, er det ikke kun fodbold de går op i – de har nemlig også basketball (som er en ekstremt populær sport i Serbien), volleyball, vandpolo osv. Klubben vandt to mesterskaber i den gamle Jugoslaviske liga, i 1966 og 1989. Det er ikke blevet til mange europæiske gruppespilskampe for klubben, men de kom dog i finalen i den hedengangne Uefa Intertoto Cup tilbage i 1998, men tabte til tyske Werder Bremen. Klubben er også kendt for deres akademi, hvor spillere som Dusan Tadic, Sergej Milinkovic-Savic og Milan Jovanovic har slået deres folder. De spiller deres hjemmekampe på Stadion Karadorde som huser små 15.000 tilskuere, hvor Serbiens U-21 landshold typisk også spiller deres kampe.

FK Spartak Subotica

Spartak Subotica er en klub stiftet i 1945 i den nordserbiske by Subotica og opkaldt efter Jovan Mikic Spartak, en tidligere leder af Partisanerne, som var en pro-Jugoslavisk hær. Klubben er den mest succesfulde klub i det nordlige Serbien, dog uden så mange store konkurrenter. Ligesom mange andre klubber i Serbien, har Spartak også et basketball og vandpolo hold, som klubbens fans også følger. Deres seneste europæiske kampagne var i sommeren 2018, hvor man tabte i 3. Kvalifikationsrunde til Europa League, til danske Brøndby IF. Af tidligere spiller i klubben, kan Nemanja Vidic nævnes, som nok er det største internationale navn der har spillet i klubben. Klubbens stadion hedder Gradski Subotica Stadium og har en kapacitet på 13.000 tilskuere. Der er dog forlydender om, at der snart skal bygges et nyt og større stadion til klubben.

FK Radnički Niš

FK Radnički Niš er en klub stiftet i 1923, og har dermed 100-års jubilæum næste år. Klubben kommer fra byen Niš, som er Serbiens tredje største by. Klubben har ikke mange pokaler af prale af, men de nåede dog semifinalen Uefa Cup’en tilbage i 1982, hvor man dog tabte stort til tyske Hamburger SV. Klubben spiller til dagligt deres hjemmekampe på Čair Stadium, med plads til 18.000 tilskuere. Det blev besluttet i 2012, at man vil udbygge stadion med endnu en tribune, så stadionet ville have plads til 25.000 tilskuere – dette arbejde er dog ikke startet endnu.  

Typisk program for vores fodboldrejser til Serbien ser sådan ud

Vi mødes på hotellet, hvor man bliver briefet om hele turen. Herefter går vi ud og spiser på en restaurant eller lignende. Programmet vil være fyldt med fodboldviden, hvor man får baggrundsviden om klubben, historien og lokalområdet. Fortalt af én af vores guider, eller en med indgående kendskab til klubben(erne).

Fodboldrejser til Serbien for at se serbisk fodbold

Vores fodboldrejser til Serbien er altid uden fly. Med alle de forskellige flyselskaber og flyafgange, der flyver til og fra Serbien, er det vores erfaring at det er bedst, at man selv booker. Det giver en større frihed til den enkelte, og på den måde bestemmer man også selv, om hvornår man ankommer og tager afsted igen.

Prisen for en fodboldrejse inkluderer (som minimum) altid

  • Fodboldbilletter til kampe i Beograd og/eller andre byer.

  • Overnatninger på 3-4 stjernede hoteller, centralt placeret i byerne vi besøger.

  • Morgenbuffet på hotellet

  • Groundhoppingtours guide på hele turen

Guide på turen

Vores guider er typisk én eller i dette tilfælde på denne fodboldrejse til Serbien, en der kender klubben, landet eller bare har erfaringen fra utallige rejser på fodboldstadions rundt omkring i verden. Nogen der kan dele ud af sin viden, passion og glæde ved fodbolden. Guider(ne) sørger også for, at alle kan nyde den fulde oplevelse, introducere de små perler i lokalområdet og øse ud af en stor portion lokalkendskab. Med andre ord får mand den ægte lokal-fan-oplevelse, og er garanteret for en fantastisk fodboldrejse til Serbien.

Fodbold er for os nemlig meget mere end 22 spillere på banen, og det er dét, vi ønsker at give videre til vores rejsende. Se alle vores fodboldrejser her.