De bedste tips til den bedste fodboldrejse

Uanset om du er til britisk, tysk eller sydeuropæisk fodbold, så er der en række ting, du selv kan gøre for at skabe den bedste fodboldrejse. Vi giver dig her et par tips, så du er klar, til spændende oplevelser for dig, dine venner eller din familie på store som små stadions i hele verden.

Tænk over hvad du/I gerne vil opleve

De fleste storbyer i Europa er nemme at komme til med enten fly, bus eller tog. Derfor er det kun jeres egen fantasi, der sætter grænser for, hvor man kan tage hen.

I stedet skal I spørge jer selv; er det de store stjerner, den vildeste stemning eller noget kult og historisk I gerne vil opleve? Måske i virkeligheden en kombination af alle tre ting?

Tænk godt og grundigt over hvad du/I gerne vil opleve på en fodboldtur. Et godt råd er at kigge uden for grønsværen for nok er en fodboldkamp 90 minutter lang, men det er ikke 90 procent af oplevelsen. Oplevelserne findes også udenfor kridtstregerne, på murene omkring stadion, i klubbernes museum og i den by, I besøger.

Tag tidligt ud til stadion og gå sent hjem

En god fodboldrejse bør ikke begrænses til at møde op ved stadion 10 minutter før kampstart, forhåbentlig se en underholdende kamp og så trave den lange vej hjem på hotellet for at få en kop kaffe og se highlights. NEJ! Ta’ ud omkring stadion i rigtig (rigtig) god tid og oplev den lokale fodboldkultur i timerne op til kampen. Mærk stemningen når de lokale fans fylder pubberne og barerne, eller når pladsen foran stadion invaderes af små boder og udskænkningsmuligheder. Snak med de lokale, gå en tur rundt i området, se når holdenes busser ankommer.

Du må ikke snyde dig selv for at få fodboldkulturen helt ind under huden. På samme måde kan du ofte blive på stadion eller i området omkring de oplyste arenaer en god rum tid efter slutfløjtet. Få de sidste indtryk af tribunerne med i hukommelsensbanken eller mærk den passion og oplevelse du lige har delt med måske flere tusind mennesker.

Køb ordentlige billetter

Tænk hvis du kun fik én oplevelse på et historisk eller majestætisk stadion inden det bliver revet ned, eller verden bliver ramt af nye rejserestriktioner.

Det ville da være en skam at have været på et fedt stadion, men at have siddet på øverste række, længst væk fra banen og ikke kunne se noget som helst. Når man tager på fodboldrejser, SKAL man have en fed oplevelse. Derfor er det en rigtig god ide at købe gode billetter, så I ikke sidder gemt væk oppe under taget hos duerne.

Et godt sted at starte billetjagten er hjemmefra på klubbernes officielle hjemmesider. Her kan man ofte købe billetter, direkte og til de bedste priser. Mange klubber har endda et print-selv-system og online betaling. Det afhænger selvfølgelig af klubbens størrelse, og hvor moderne et setup, de har. Men som udgangspunkt – start på klubbens hjemmeside. Er setuppet ikke til online billetsalg, kan I også købe billetter på stadion, men vær opmærksom på, hvor stor en kamp, I skal se. Det er ærgerligt at møde op til en udsolgt kamp, hvor billetlugen aldrig åbner gitteret. Og hold dig væk fra sortbørsen!

Er der andre kampe i nærheden?

Rejs afsted med mindst én hovedkamp og billetter hertil. Men undersøg, om ikke der lige skulle være en klub eller to mere i nærområdet, der også har hjemmebane i den weekend, I er afsted. Her kan man med fordel bruge app’en Futbology til at opstøve kampe i nærheden. På den måde får man flere oplevelser, og nogle af de bedste oplevelser er som bekendt, ikke dem man rejste efter. Men dem man fik med hjem i kufferten, fordi man var nysgerrig og opsøgende.

I de fleste europæiske storbyer findes der hold i landets bedste række, men også mange klubber i de lavere rækker.  Her kan man ofte få gode billetter ved at møde op i god tid, når billetlugen åbner.

Læs op på historien

At besøge et fodboldstadion og en fodboldklub er ikke meget anerledes end når man går i historiens fodspor gennem gamle købsstader eller ved et historisk monument. Derfor får du også mest ud af oplevelsen, hvis du har læst lidt op på historien om klubben, dens fans og det stadion, I skal besøge.

Du behøver ikke være ekspert eller medbringe det store leksikon, men en god basisviden gør oplevelsen meget bedre.