• Agia Sophia Stadium – AEK Athens F.C.
  • Kapacitet – 32,500 tilskuere
  • Åbnet – september 2022
Dikéfalos Aetós – Ørnen med to hoveder
blank
 
AEK Athen, en af de 3 storklubber fra den græske hovedstad, fik nyt stadion sidste år – og hvilket et! Et nyt og moderne stadion er oftest ikke noget der for alvor batter, men det her er en undtagelse. Stemningen er intim og voldsom, og der er gang i hele stadion, når de sort/gule løber på banen – bare tjek billederne her, som blev taget på vores grupperejse derned for et par uger siden, da AEK tog imod Olympiakos.
blank blank
 
Klubben blev stiftet tilbage i april 1924, og kan dermed fejre deres 100-års jubilæum næste forår! I kølvandet på den græsk-tyrkiske krig, blev klubben oprettet af græske flygtninge fra Konstantinopel (idag Istanbul), i Nea Filadelfeia området i Athen. Flygtningene kom fra forskellige sportsklubber i det daværende Konstantinopel, og efter ankomsten til Athen mødtes de i en sportsforretning i centrum af byen og stiftede AEK.
 
Intentionen var fra start at stifte en klub, der tilbød idræts- og kultur underholdning til de mange tusinde flygtninge, der efter en forfærdelig tid, havde slået sig ned i de små forstæder til Athen.
 
🏆 12 x liga titler (senest i 2018)
🏆 15 x cup (senest i 2016)
🥉 Uefa Cup semifinale i 1977
 
AEK Athen er, som sagt, en af de 3 store klubber i Athen sammen med Olympiakos og Panathinaikos, og disse 3 klubber har altid haft en vild rivalisering. En sjov historie er dog, at tilbage i 1928 brød netop disse 3 klubber ud af den græske liga, pga. uenigheder med den græske ligaorganisation. Det kom så vidt at klubberne dannede en alliance, POK (Panathinaikos, Olympiakos & Konstantinopel, som K’et i AEK står for), og spillede venskabskampe imod hinanden og andre europæiske klubber i et års tid, inden klubberne igen nåede til enighed med ligaforeningen.
blank blank
 
Efter ankomsten på deres nye hjemmebane, startede AEK med at vinde de første 14 (!!!) kampe, en stime som dog sluttede i førnævnte kamp imod Olympiakos. De ligger 2’er i skrivende stund, i en vild afslutningen af den græske liga – der er kun 5 point imellem nummer 1 og 4 med 9 runder tilbage.
 
Klubben’s ultras, Original 21, er kendt verden over for at skabe voldsom stemning, med lysshows og tifoer i verdensklasse og har venskaber med Marseille, Livorno, St. Pauli og Fenerbache, primært grundet deres fælles politiske ståsted.
blank blank
 
Til næste sæson tilbyder vi ture til alle AEK Athen’s hjemmekampe, så der kommer til at være rig mulighed for at komme ned og opleve den vilde græske fodboldkultur.
blank