Fire kampe på én solrig søndag i Budapest
Af Daniel Hvalsø Carlsen
Budapest egner sig (også) godt til groundhopping. Et par af de større stadions er endda placeret så tæt, at det ikke er noget problem at komme hurtigt fra A til B.
Her vil jeg fortælle om en forårsdag med masser af sol og hele fire kampe på programmet.
Er Budapest egnet til en fodboldtur?
Der kan være mange gode grunde til at aflægge Ungarns hovedstad et besøg. Hvis man interesserer sig mere for fodbold end de sædvanlige turistattraktioner er der bestemt en masse spændende at komme efter. Priserne er naturligvis også noget helt andet end hjemme i Danmark. Læg hertil, at man kan rejse både ud og hjem med et lavprisfly for rundt regnet en plovmand – altså uden for højsæsonen.
Ferencváros er klubben, som de fleste forbinder med ungarsk fodbold. Det er da også her, man finder de fleste fans, mest engagerede stemning – og klart mest besværlige billetsystem. Andre kampe er ikke svære at få billetter til. Man kan såmænd købe via klubbernes hjemmesider. Der er også rigeligt med plads på tribunerne. Derfor burde der ikke være noget risikabelt i at vente med billetkøb til ude foran stadion.
Og så er øllet altså BILLIGT i Budapest. Man kan sagtens drikke sig i rigtig godt humør – inde på stadion – for hvad der svarer til en dansk 100-kroneseddel. I bylivet mangler der heller ikke beværtninger – mildest talt. Her er tale om en vaskeægte ølby. Ikke dumt for den typiske dansker på tur væk hjemmefra.
Så stort JA. Budapest egner sig bestemt til en fodboldtur.
At komme rundt til de forskellige kampe i Budapest
Budapest er beriget med både metro, sporvogne, busser, masser af taxaer plus det løse. Så der mangler ikke muligheder for at komme omkring i byen.
Jeg vil anbefale, at man prajer eventuelle taxaer via tjenesten Bolt. Ellers kan en længere tur godt løbe op i lidt for mange penge. Det er altid en god idé at få et prisskøn på forhånd. I godt vejr er den bedste rejsemetode dog raske ben at gå på. Netop denne benyttede jeg mig af flere gange, når der var tid til det. En let stikkende forårssol en søndag formiddag først i marts er ikke det værste, man har.
MTK Budapest og Ferencváros har stadions kun et par kilometer fra hinanden. Újpest skal man trods alt en 10 kilometers penge nordpå for at finde. Herudover rummer Budapest en masse klubber på lavere niveau. Det er som bekendt ofte her, de største oplevelser ligger og venter for en groundhopper med mod på mere end Messi, Ronaldo, Mbappé og snydeklubber med stenrige arabiske ejere i ryggen.
Kamp 1 (Kl. 11:00) – Ferencvárosi II 1-2 Majosi
Liga: Nemzeti Bajnokság III Délnuygati
Stadion: FTC Atlética Pálya
Ferencváros er med afstand den største og mest kendte klub i Ungarn. Man skal blot slå vejen forbi træningsanlægget for at få syn for sagen. Det er ikke blot fodbold, det drejer sig om. Her er nærmest alle sportsgrene repræsenteret. De næstbedste fodboldspillere fra Ferencváros spiller i den tredjebedste ungarske fodboldrække. Det er klart mest de unge fra klubben, som får mulighed for at vise sig frem mod ‘voksne’ på dette lavere niveau.
Den store præmie for at præstere godt er naturligvis debut på førsteholdet inde på stadion, som ligger nogle kilometer væk fra denne opvisningsbane på træningsanlægget. Der er støbte figurer fra kendte Ferencváros-personligheder på rad og række. Man fornemmer tydeligt de stolte traditioner, som klubben er bygget op omkring. Det kostede mig kun lidt under en dansk 10’er at få lov at kigge indenfor. Perfekt opvarmning til en dag i fodboldens tegn i gode, gamle Budapest med de brede boulevarder og billige øl.
Kamp 2 (Kl. 14:00) MTK Budapest 0-2 Paksi
Liga: Nemzeti Bajnokság I
Stadion: Hidegkuti Nándor Stadion
Programmet for kampe i Ungarns bedste række kan bestemt falde meget heldigt ud, hvis man befinder sig i Budapest på en søndag. MTK Budapest lagde således græs til dagens første kamp – ud af tre – i landets bedste række. Hidegkuti Nándor Stadion er særligt, da der blot er massive endevægge i stedet for tribuner.
Derfor er begge grupper af stemningsskabende fans placeret på samme tribune. Denne er så også solsiden, hvilket var særligt fordelagtigt ved denne lejlighed. De store jakker blev taget af, og solen fik lov at prikke i den blege vinterhud. Noget andet end Superliga i marts måned. Der grilles ikke pølser på stadions i Ungarn.
Til gengæld får man en halv liter øl fra hanen for mindre end en dansk 20’er. Man skal jo også slukke tørsten i noget, når varmen så småt begynder at melde sig på banen. I det hele taget kan det godt betale sig at få noget mad i maven udenfor stadions i Ungarn. Her er der klart mere at byde på, end når man først er gået gennem tælleapparaterne med sin billet.
Kamp 3 (Kl. 16:30) Ferencvárosi 2-0 Kecskeméti
Liga: Nemzeti Bajnokság I
Stadion: Groupama Aréna
Indenfor på stadion møder man den mest intense stemning i Ungarn. Fans af Ferencváros fylder godt op på den ene endetribune. Uvorne dele af denne gruppe må være grund til, at alle skal registreres grundigt for at overvære en kamp her. Groupama Aréna (sponsornavn) er et flot, moderne og harmonisk fodboldstadion i klubbens farver. Hvis der mangler sjæl og patina, får man til gengæld funktionalitet for alle pengene. Her træder man ind i en kulisse, hvor fodbold er mere end blot en sport – det er en livsstil. Grønne og hvide farver dominerer alt fra tribunerne til bannere og halstørklæder, og lyden af de passionerede fans rammer én som en mur, allerede når man nærmer sig stadion.
Stemningen er elektrisk, især på endetribunen, hvor Ferencváros’ mest dedikerede fans skaber en kakofoni af sange, trommer og råb. Røgbomber og flag sætter scenen, og man mærker suset i maven, når hele tribunen rejser sig i takt og synger klubbens hymne. Det moderne stadion, der med sine buede linjer og grønlige nuancer spejler klubbens historie og identitet, er en oplevelse i sig selv. Akustikken gør, at lyden fra fansene eksploderer rundt på tribunerne – det er svært ikke at lade sig rive med af energien! I pausen er der plads til at nyde en kold øl eller et stykke lokalt mad, mens man måske ser solen gå ned over Budapest. Det hele føles som en symbiose mellem fortidens bedrifter og nutidens moderne fodboldshow.
Uanset resultatet går man derfra med en følelse af at have oplevet noget ganske særligt.
Kamp 4 (Kl. 19:00) Újpest 2-0 Fehérvár
Liga: Nemzeti Bajnokság I
Stadion: Szusza Ferenc Stadion
Újpest er beliggende i den ydre del af Budapest. Man skal derfor et stykke væk fra centrum for at finde Szusza Ferenc Stadion. Metro, sporvogn eller bus er at foretrække, da en 10 kilometers tur med taxa godt kan løbe op i en lidt for høj regning – også for en dansker. Pas på med at have for mange nuancer af grønt på dit tøj. Újpest er nemlig ærkerivaler til grønklædte Ferencváros. Lilla er bestemt at foretrække her.
Der er tale om et mindre stadion med siddepladser hele vejen rundt. Halvtaget over tribunerne bølger flot – og lamperne lyser godt op i Budapests aftentimer. Det var i øvrigt en stor fryd, at boderne var placeret øverst på tribunen, så man blot behøvede at dreje hovedet en halv omgang for at følge spillet på banen. Der er ikke noget værre end at stå i kø til øl et sted under tribunen, mens man kan høre et brøl oppefra. Prøv et stykke franskbrød med smør og rødløg, hvis du kigger forbi. Hvis du ikke finder det så delikat endda, er der altid billig øl i hanerne at skylle efter med.
En fangruppe af Újpest betegner sig selv som ‘Violent Boys’ på deres banner. Den var nok ikke gået på vores nordligere breddegrader. Politisk korrekthed har aldrig sådan for alvor vundet fodfæste i Viktor Orbáns konservative Ungarn. Drenge må gerne slås, og kvinder må gerne få pumpet masser af Botox i læberne. Újpest vandt på banen, da jeg kiggede forbi. Hårdt tiltrængte point i bunden af rækken, så frygten for en nedrykning kunne sættes på stand by. Det ville da også være en skam, hvis Budapest skulle gå glip af derby-opgørene mellem Ferencváros og Újpest. Der må godt nok være knald på.
Er 4 kampe på samme dag ikke for meget af det gode?
Nej, 4 kampe er bestemt lige tilpas, når solen skinner i Budapest. Men jeg skal da gerne indrømme, at man ikke kan opretholde samme grad af fokus på spillet hele vejen igennem. Groundhoppers ved bedre end nogen andre, at man oplever byens sjæl på stadion. Man får et indblik i det lokale liv, som ikke findes på et museum sammen med alle de andre turister.
En tommelfingerregel i denne forbindelse er: Des lavere rangerende fodboldkamp – des mere lokalkolorit på opleveren.
Smag på den lokale øl og mad. Det kan godt være, at man ikke bryder sig lige godt om det hele. Til gengæld kan man grine af det bagefter og fortælle om dengang, man spiste autentisk stadionmad i Ungarn. Legendariske Ferenc Puskás lever ikke mere. Ungarns storhedstid på fodboldbanerne ligger mange år tilbage. Men man kan tage en tur på historiens vingesus i Budapest. Der mangler i hvert fald ikke referencer til de gode, gamle dage, når man befinder sig på og omkring de ungarske stadions.